„Как да определим целите си” по Браян Трейси

Това са 7 въпроса на Браян Трейси за поставяне на цели, които да си задавате отново и отново. Препоръчвам да вземете лист хартия и да си запишете всички ваши отговори.

Въпрос номер едно:
Кои са петте най-важни ценности в живота ви?
Целта на този въпрос е да ви помогне да си изясните какво е наистина важно за вас и като продължение – кое е по-малко важно или неважно. Веднъж определили кои са петте най-важни ценности за вас, подредете ги приоритет, от номер едно (най-важното) до номер пет.

Въпрос номер две:
Кои са трите ваши най-важни цели в живота, в момента?

Това се нарича методът на „бързия списък”. Когато имате само 30 сек да напишете вашите 3 най-важни цели, подсъзнанието ви сортира вашите многобройни цели бързо. Вашите най-важни три ще изскочат в съзнанието ви. Само за три секунди вие ще сте отговорили толкова правилно, колкото и ако имахте 30 минути.

Въпрос номер три:
Какво бихте направили, как бихте употребили времето си, ако научехте днес, че имате само още 6 месеца живот? Това е още един въпрос, който да ви помогне да си изясните какво е наистина важно за вас? Когато времето ви е ограничено, даже и само в представите ви, ви е си давате сметка за кого и какво наистина ви е грижа.

Въпрос номер четири:
Какво бихте направили, ако спечелехте 1 милион долара в брой, необлагаеми, от лотарията утре? Какво бихте започнали да правите или бихте престанали да правите? Това наистина е въпрос, който да ви помогне да решите какво бихте правили, ако имахте всичкото време и пари, от които имате нужда и ако изобщо нямахте никакъв страх от провал?

Въпрос номер пет:
Какво винаги сте искали да направите, но ви е било страх да опитате?
Този въпрос е, за да видите по-ясно къде вашите страхове биха могли да ви блокират да правите това, което наистина искате.

Въпрос номер шест:
Какво най-много обичате да правите? Какво ви носи в най-голяма степен самочувствие и чувство за лична удовлетвореност? Това е друг въпрос, който би индикирал къде да намерите вашето „желание на сърцето”. Винаги ще сте най-щастливи да правите, което най-много обичате да правите и това, което най-много обичате да правите е винаги дейността, която ви кара да се чувствате най-жив и реализиран. Най-успешните мъже и жени в Америка винаги правят това, което наистина най-много обичат, повечето от времето.

Въпрос номер седем:
Какво е това едно нещо, за което бихте посмели да мечтаете, ако знаехте, че не може да се провалите? Представете си, че един дух се появява и ви казва да назовете едно свое желание. Духът ви гарантира, че ще бъдете абсолютно и напълно успешен в това едно нещо, което искате да направите, било то малко или голямо, на къс или на дълъг план. Ако ви е абсолютно гарантиран успеха в това едно нещо, каква вълнуваща цел бихте си поставили?

Упражнение за действие:
Изучете предишните ваши отговори на въпросите. Този лист представлява вашите бъдещи цели. Вижте какво сте писал/а всеки ден и моделирайте живота, по начина, по който го виждате на хартията.

бутони за социални мрежи
 

Безплатен абонамент

Нека сме във връзка

Банер