Конкретността в комуникацията

Авторите на книгата „Направено да се запомни. Как казаното от вас да се запечата в съзнанието на другитеЧип Хийт и Дан Хийт използват баснята на Езоп „Лисица и грозде” като пример за добрата комуникация със слушателя/читателя, визирайки конкретността на изказа.

За тези, които искат да си припомнят „Лисица и грозде”: Една огладняла лисица видяла да висят от една лозница узрели черни гроздове. Тя се опитала всячески да ги достигне, но така и не успяла. Изтощена, прикривайки разочарованието си, най-накрая тя се обърнала и казала: „Гроздето е кисело”.
Чип Хийт и Дан Хийт ни учат много конкретно как конкретността в комуникацията работи за нас. В книгата си те споделят:

„Конкретните образи извикани от баснята - гроздето, лисицата, презрителният коментар за киселото грозде – позволяват на посланието да се запази. Човек би заподозрял, че животът на идеите на Езоп би бил по-кратък, ако те бяха зашифровани като Полезни съвети от Езоп – пр. Не бъди такъв злобен глупак, когато се провалиш. Това, от което светът се нуждае, са много повече басни. ... Абстракцията прави по-трудно разбирането и запомнянето на някаква идея. Също така тя затруднява координирането на нашите действия с други,които могат да интерпретират абстракцията по съвсем различни начини. Конкретността ни помага да избегнем тези проблеми. Този може би е най-важния урок, на който Езоп може да ни научи.”

бутони за социални мрежи
 

Безплатен абонамент

Нека сме във връзка

Банер