Как да говорите, така че вашия партньор да ви чува?

важността на всяка наша думаАмериканските деца в началното училище, когато ги обиди друго дете имат отговор в рима "Пръчки и камъни могат да счупят костите ми, но думите никога не могат да ме наранят" ("Sticks and stones can break my bones, but words can never hurt me.") И сигурно, ако сте в началното училище ще се почувствате по-добре като отговорите така, но дали е истина? Не. Думите СА ви наранили.

„Истината е – казва Морт Фъртел, че думите правят ПОВЕЧЕ от това да ви счупят кокалите. Те разбиват сърцето ви”.

Хората са еднакви навсякъде. Да забравим Америка. Едно от най-хубавите произведения

продължава>
 
Как да разговаряме с всеки, по всяко време?

когато се срещаме с нови хора„Позната ви е ситуацията: Ето ви вас на бизнес или на неофициална среща и се оказвате с някого, когото никога до сега не сте срещали. Някои хора се чувстват изключително некомфортно в такава ситуация, защото просто не знаят как да започнат или да продължат разговора. За сметка на това - продължава Chris Widener - успешните хора, винаги се ще намират в такава ситуация, защото те винаги сами се поставят в подобна, която да разширява техния бизнес... и това означава да се срещат с нови хора. Така, че ако ще ставате успешен едно нещо трябва да свършите и то е да се научите да говорите с всеки, по всяко време.

продължава>
 
Кое е нещото, което всички искаме?

От какво има нужда човекът до нас?Историята за Сър Гауин (един от рицарите на Крал Артур) разказва, че Сър Гауин бил много хубав мъж, който можел да се ожени за всяка красива жена в кралството. В замяна на информация, която можела да спаси живота на краля Сър Гауин се съгласил да се ожени за Ранел, която била противно грозна.

В нощта на тяхната сватба Ранел казала: „Ти спази обещанието си. Дори повече. Ти никога не ми показа съжаление или отвращение. Всичко, което искам от теб е една целувка”. Без да се замисли Сър Гауин се навел, затворил очи и целунал Ранел. Когато отворил очите си до него лежала една красива жена . Сър Гауин попитал: „Коя си ти? Къде е съпругата ми? Това да не е някаква магия?” Жената отговорила: Гауин, аз съм съпругата ти Ранел. Време е да ти разкажа моята история.” Ранел му разказала за нейния зъл доведен брат, който я мразел заради нейната хубост и защото тя

продължава>
 
Конкретността в комуникацията

Авторите на книгата „Направено да се запомни. Как казаното от вас да се запечата в съзнанието на другитеЧип Хийт и Дан Хийт използват баснята на Езоп „Лисица и грозде” като пример за добрата комуникация със слушателя/читателя, визирайки конкретността на изказа.

За тези, които искат да си припомнят „Лисица и грозде”: Една огладняла лисица видяла да висят от една лозница узрели черни гроздове. Тя се опитала всячески да ги достигне, но така и не успяла. Изтощена, прикривайки разочарованието си, най-накрая тя се обърнала и казала: „Гроздето е кисело”.
Чип Хийт и Дан Хийт ни учат много конкретно как конкретността в комуникацията работи за нас. В книгата си те споделят:

„Конкретните образи извикани от баснята - гроздето, лисицата, презрителният коментар за киселото грозде – позволяват на посланието да се запази. Човек би заподозрял, че животът на идеите на Езоп би бил по-кратък, ако те бяха зашифровани като Полезни съвети от Езоп – пр. Не бъди такъв злобен глупак, когато се провалиш. Това, от което светът се нуждае, са много повече басни. ... Абстракцията прави по-трудно разбирането и запомнянето на някаква идея. Също така тя затруднява координирането на нашите действия с други,които могат да интерпретират абстракцията по съвсем различни начини. Конкретността ни помага да избегнем тези проблеми. Този може би е най-важния урок, на който Езоп може да ни научи.”

бутони за социални мрежи
 


Безплатен абонамент

Нека сме във връзка

Банер